29 Mayıs 2014 Perşembe

HPV Erkek

HPV Erkek te Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?


Erkeklerde HPV anogenital bölgede düz siğiller olarak gözlenir. Bu tipte semptomları olan erkeklerin partnerlerine HPV genotiplendirme testi mutalaka önerilmektedir. Görünen düz siğillerin alınması şeklindeki tedavinin bulaşmayı engelleyip engellemediği daha tam olarak bilinmemektedir.

Seksüel yolla geçen diğer hastalıkların aksine, prezervatifler hastalığın bulaşmasını önlemede yeterince etkin değildir. Erkeklerdeki anal kanserler Human Papilloma Virüs ile bağlantılıdır.


Erkeklerde glans'ta (penisin uç kısmı), penis gövdesinde, scrotumda ve anüs çevresinde gözlenir. Gebelik süresince ve doğum esnasında plesenta yoluyla "seksüel geçiş dışında" da geçtiğini gösteren kanıtlar vardır. Ayrıca HPV ile temasta bulunmuş içgiyim eşyaları, havlular ve cinsel amaçlı objeler gibi cansız nesneler yoluyla da geçtiğini ileri süren bazı kaynaklar mevcuttur. 

Oral/genital temasta bulunan hem kadın hemde erkeklerde ağız ve gırtlakta hastalık gelişebilmektedir. Partnerleri HPV taşıyıcısı olan kişilerin üçte ikisi virüsle enfekte olur. Taze ve büyüyen lezyonlar ise en enfeksiyöz olan yapılardır.
Detaylı Bilgi ve hpv Tedavisi İçin;