29 Mayıs 2014 Perşembe

HPV Hastaligi

HPV Hastalığı Nedir?


Bugün için Human Papilloma Virüs genital bölgede bulunan ve cinsel ilişki ile geçtiği gözlenen en yaygın hastalıktır. Ülkemizde tam rakam henüz belli olamakla birlikte örnek olması açısından Amerikadaki duruma baktığımızda bugüne kadar bu ülkede 20 milyon HPV vakası tanımlanmış olup bu sayıya her yıl "bir milyon" yeni vaka eklenmektedir.

 Amerikada son 15 yılda tanımlanan vaka sayısında %500 artiş gözlenmiştir. Human Papilloma Virus çok yaygındır ve bu ülkedeki kolej ögrencilerinin üçte birinde varlığı saptanmıştır.


Siğillerin büyük çoğunlugu iyi huyludur ancak kozmetik olarak rahatsız edicidir. Genital bölgede yaklaşık olarak HPV'nin viral tiplerinin 3'te 1'i bulunmuştur. Bu "genotipler" bulunuş sıralarına göre numaralandırılmıştır. Her bir yeni virüsün, yeni bir genotip olabilmesi için DNA'sının önceden tanımlanan virus tiplerinin DNA'larından en az %50 farklılık göstermesi gerekmektedir.

 Genital bölgede bulunan ve teşhis edilmiş siğillerin servikal kanserle ilgili olduğunun bilinmesi önemlidir. Klinik muayenede çogunlukla bu grup dışında kalan siğiller ayrılabilmektedir.

Detaylı Bilgi ve hpv Tedavisi İçin;