27 Mayıs 2014 Salı

Rahim Agzi Kanseri Nedir

Rahim ağzı kanseri nedir?


Rahim ağzı kanseri, gelişmekte olan ülkeler ve  aynı zamanda az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Rahim ağzı kanseri kadın üreme organlarından rahmin hazneye açılış kısmı yani serviks bölgesinden gelişen bir kanser türüdür. Serviks kanseri  kadın sağlığı üzerinde kötü sonuçlara sahiptir. Dünyada yılda 500 bin  yeni rahim ağzı kanseri çıktığı ve tahminen 2 milyon kadar kadının  da bu kanserle yaşayan olduğu tahmin edilmektedir. 250.000 kadın her yıl bu kanser türü nedenıyle hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanseri tüm dünya kadınları arasında meme ve endometrium kanserinden sonra görülen en sık 3. kanser türüdür. 

Rahim ağzı kanseri genellikle 50 yaş civarında ortaya çıksa da son yıllarda genç kadınlarda görülme oranı daha da  artmıştır.Erken teşhisi mümkün bir kanser türüdür.Kansere dönüşen öncül hastalıkları ve ara evreleri olması (ASCUS, LSİL, HSİLCIN 1, CIN 2 ve CIN 3) ve bunların kansere dönüşmeden teşhis ve tedavisinin mümkün olması da önemlidir.

Rahim ağzı kanseri, serviks kanseri erken yaşta çok sayıda doğum yapmış, erken yaşta cinsel ilişkiye girmiş, sigara içen kişilerde çok daha sık görülmektedir. Ayrıca HPV virüsü enfeksiyonu rahim ağzı kanseri için çok önemli bir risk unsurudur. 

Rahim ağzı kanserli kadınların  % 98’inde HPV virüs  enfeksiyonu saptanmıştır.HPV cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. HPV tip 16 – HPV tip18 özellikle rahim ağzı kanseri yaparken, HPV tip  6 – HPV tip 11 dış genital organlarda  kondilom yani genital siğillerin oluşmasına neden olur.