10 Aralık 2014 Çarşamba

Anormal Smear Sonuçları

Anormal Smear Sonuçları


Kolposkopi  Ve Değerlendirme gerekir;

ASCUS:
(Atypical squamous cells of undetermined significance) ”önemi belirlenemeyen atipik hücreler” demektir.

ASCH: (Atypical squamous cells of  H-SIL) 
LSIL:   (Low-grade Squamous Intraepithelial Lesion). Genellikle HPV infeksiyonundan kaynaklanan hafif displaziyi (CIN I) gösterir.
Hafif Displazi kendiliğinden iyileşebilir bir durum olduğundan, bu smear sonucu ile “bekle-gör” politikası izlenebilir; bu durumda 4~6ay sonra smear tekrarlanmalıdır.
Daha az bir ihtimalle CIN II/ III de olabileceği için bazı hekimler Kolposkopi eşliğinde biopsi yapmayı tercih ederler böylece CIN I lezyonu, daha ciddi olan diğerlerinden daha erken bir dönemde ayırmak isterler.
Smear sonucu LSIL olanlarda Biopsi %50~60 CIN I ; %15~20 CIN II/ III olabilir; hiçbir patoloji de olmayabilir.

HSIL: (High-grade Squamous Intraepithelial Lesion). Bu durum büyük oranda şiddetli displazi (CIN II/ III) ile ilgilidir, küçük bir oranda rahim ağzı kanseri de tesbit edilebilir(%1~2).
Bu durumda yapılması gereken Kolposkopi ile Biopsi alınması yada LEEP uygulanmasıdır. Rahim ağzı dokusunda hastalığın ne olduğu ancak biopsi ile gösterilebilir.

AGC / AGUS :  (abnormal glanduler cells / atypical glandular cells of undetermined)  Rahim ağzında 2tip hücre bulunmaktadır. Rahim ağzı dış yüzeyinde yassı epitel (Squamous epithelium) ve rahim ağzı kanalının içinde, salgı üreten, bez yapısında epitel (Glanduler epithelium.)
Bu teşhis bez yapısındaki hücrelerden kaynaklanan anormallikleri gösterir. Kolposkopi altında biopsi ve ECC (endoservikal küretaj) gerektirir.

Squamous cell carsinoma :  Yassı epitel kaynaklı kanser hücresi görüldüğünü gösterir. Kanserin rahim ağzında yaygınlık derecesine göre evrelendirilerek, evresine uygun tedavi planlanır.